Het doel van dit onderzoeksproject is het ontwikkelen van een Nature-based Solution waarmee bij de ontwikkeling van multifunctionele daken in steden de vraag niet langer óf groen óf PV is, maar dat in vertrouwen gekozen kan worden voor de én-én optie in een watersensitieve, klimaatadaptieve en biodiverse oplossing die past in de energietransitie van de stad.
Het onderzoek door KWR Water is op 1 december 2022 afgerond. De belangrijkste resultaten opgesomd:
- het blauw-groene-natuurinclusieve enegrgiedak is maakbaar in de praktijk, maar de bouw-industrie moet nog wel wennen aan daken met dergelijke gestapelde multifunctionaliteit, van ontwerp tot ontvoering.
- zonnepanelen op blauw-groen daken met jaarrond voldoende water beschikbaar produceren 4,4% meer elektriciteit dan dezelfde panelen op eenzelfde dak van alleen zwart bitumen. Download de wetenschappelijke paper hier.
- de waterkwaliteit van het gefilterde douchewater van zowel het natuurlijke horizontaal doorstroomde helofytenfilter als het bioreactor-membraanfiltratie systeem is in orde. Download de rapportage hier.
- beide filtersystemen kunnen meer water behandelen en filteren dan dat nu van de systemen gevraagd wordt. de filtercapaciteit wordt dus niet ten volle ingezet (dit genereert een kans om meer herbruikbaar water voor andere doeleinden te realiseren).
Foto: Een blik op de doorsnede van het blauw-groene dak: de 85 mm hoge waterbergende Permavoid drainage-units (zwart) met de capillaire vezel-kolommen voor natuurlijke plantirrigatie en de zonne-paneel bevestigingsvoeten (geel) zijn nog geplaatst en nog zichtbaar, kort voordat het geheel wordt afgedekt met geotextiel en substraat voor de plaatsing van de beplanting en de zonnepanelen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb