In de literatuur zijn er aanwijzingen dat zonnepanelen, wanneer geplaatst op groendaken, beter renderen dan panelen op zwarte daken, omdat ze minder heet worden. Planten onder de panelen genereren door evapotranspiratie namelijk een adiabatisch verkoelend effect. Inmiddels weten we dat in normale groene daken het water voor plantverdamping snel op raakt, waardoor het verkoelend effect stopt.
Daarom is er bij project Urban PhotoSynthesis gekozen voor een blauw-groen dak, waar regenwater in de holle Permavoid fundering onder de beplanting opgeslagen wordt. Dit water wordt via natuurlijke capillaire cilinders in de units teruggevoerd naar de aarde bij aanhoudende droogte, zonder daarvoor pompen, kleppen, slangen of energie te gebruiken. Innovatief is dat het gebouw zelf, op natuurlijke wijze, extra irrigatiewater uit (douche-) afvalwater genereert. Zo is er altijd voldoende water voor plantverdamping én daarmee een natuurlijke koeling van de zonnepanelen, zonder gebruik van drinkwater.
Afbeelding: Dwarsdoornsnede van circulair regenwaterbeheer in een blauw-groen dak. Permavoid Ltd.
Het project bestaat uit 2 identieke woontorens in Amsterdam. Dat genereert de unieke kans om wetenschappelijk en onafhankelijk onderzoek te doen: het hoogste dak van één van de torens wordt ingericht op het toppunt van functioneel groen en PV en de tweede toren met een conventioneel PV-systeem, om de werking van beide systemen in werkelijkheid goed met elkaar te kunnen vergelijken.
Foto: De aanleg (juli 2021) van het blauw-groene dak op de 5e etage: functies voor waterberging, biodiversiteit, verkoeling, energiewinning en het terras voor de bewoners gecombineerd op 1 en dezelfde ruimte.
Maak jouw eigen website met JouwWeb